31.12.10

2011 tuleb peagi


TOREDAT AASTAVAHETUST!
TEGUDEROHKET JA SISUKAT UUT AASTAT!

22.12.10

Väike Mukk

Meil vedas!! 1.c klassi Aleksandra ema tellis oma klassile bussi teatrisse minemiseks ja meidki võeti sõidule. Tore, et Aleksandra ema mõtles ka teistele lastele. Suured tänud! Nii ei jäänud poolterved lapsed loodetavasti uuesti haigeks. Teatrist koju saime kah kõik autodega. Kurb, kui lapse vaheaeg algaks haigusega.
Etendus oli väga hea ja õpetlik. Pärast said lapsed väikeselt Mukilt veel autogramme ja erinevates töötubades tegutseda.

21.12.10

Tänane päev

Täna lugesin lastele Kunnase raamatut "Jõuluvana". Joonistasime mustreid ja arvutasime. Kolmanda tunni ajal sõime Gleni toodud maitsvaid piparkooke ja Andra komme, lugesime luuletusi, et kätte saada šokolaad ning jõudsime ka veidi mängida. Glenile ja Andrale suur tänu kogu klassi poolt.

20.12.10

Kolmapäeval teatrisse



Kolmapäeval on paar esimest tundi. Kell 9.30 sööme ja siis teatrisse jõuluetendust vaatama. Teatris võiks mugav pidulikum riietus seljas olla. Pärast etendust on seal ju veel ka mängutoad. Kaasa võtta võimalusel natuke taskuraha.

KIITUS KÕIGILE JÕULUPEOL ESINEJATELE!

15.12.10

1. - 2. klasside jõulupidu

Kallid emad-isad, vanaemad-vanaisad jt kallid inimesed! Ootame teid 20. dets kell 16.00 oma jõulupeole. Kohtumiseni!

Latonkarta koolis

Esmaspäeval käisin ühes Helsingi koolis külas. Koolis õpib päris paljudest rahvustest lapsi, Sealhulgas 150 eestlast.

 Araabiakeelne kiri

 Sõbralikud koolikaaslased

 Ilusad kraanikausid koridoris

 Vaade sööklale. Pidude puhul lükatakse lauad, toolid kokku ja avatakse lava.

 Vaade klassi, kus õpib 24 eestlast - 3. ja 4. klass. Kaks seina on klaasist.

 Iga õpetaja suur unistus - dokumendikaamera. Selline on selles koolis igas klassis.

  Tore ja sädelev jõulumeeleolu.

Jõulukaunistused kaubanduskeskuses.

14.12.10

Lugemisoskusest

Portaal Koolielu kirjutab:
Lugemisoskuse omandamist on aastakümnete jooksul põhjalikult uuritud. Mitmed uurimused on näidanud, et lapse lugemisoskuse omandamine on kooskõlaline tema varasema keelelise arengu tasemega (DeThorne, Petrill, Schatschneider, Cutting, 2010). Reeglipärase kirjasüsteemiga keele, nagu eesti keel, puhul on tähtede tundmine koolieelses eas üks oluline lugemisoskuse arengut ennustav tegur. Kokkupuude kirjalike tekstidega soodustab huvi teket tähtede õppimise vastu. Seda huvi saab omakorda kasutada häälimise ja häälikanalüüsiga tegelemisega soodustamiseks ning see arendab lapse teadlikkust häälikutest (Lerkkanen, 2007; Savage, Pillay, Melidona, 2008; Sunseth, Bowers, 2002; Vassen, Blomert, 2010). Kui laps teab tähe kirjapildile vastavat häälikut ja vastupidi, on ta omandanud ühe olulise lugemise osaoskuse. Tähtede äratundmise ja meeldetuletamise kiirus on, lisaks teadmistele häälikute ja tähtede kohta, hea lugemisoskuse aluseks (Vaessen, Blomert, 2010; Kirby, Roth, Desrochers, Lai, 2008; McCardle, Scarborough, Catts, 2001).

Heal lugemisoskusel on oluline osa lapse edaspidisel õpiedukusel. Hea lugemisoskus on vajalik muu hulgas motivatsioonilanguse ja õpiraskuste ennetamiseks . On leitud, et hea lugemisoskusega lastel on vähem käitumis- ja emotsionaalseid probleeme ja head sotsiaalsed suhted eakaaslastega.
Samuti on kindlaks tehtud, et mida kiiremini laps lugema õpib, seda paremini ta edaspidi koolis hakkama saab.

13.12.10

Tervitus talviselt Soomemaalt

Olen praegu Latonkarta koolis. Selles koolis öpib 150 eestlast ja veel palju muust rahvusest lapsi. Osalesin soome keele tunnis, kus ma päris hästi hakkama sain. Vaatasin 7. klassi matemaatika tundi ja parandasin 4. klassi matemaatika töid. Söin ka koolilöunat.
Lapsed on igal pool sarnased. Praegu on väike ootepaus ja siis tutvun koolimajaga.
Olge seal Eestimaal tublid! Homme kohtume.

11.12.10

Teispäevaks laulusõnad pähe!

Teispäeval on jõulupeo esimene proov. Kõigil peavad olema selleks päevaks laulusõnad kindlalt peas.

10.12.10

Täna koolis...

.... kaks last. Andra läks kohe koju tagasi ja Romi hakkab praegu koju minema. Kooli peale oli umbes 100 last. Neile näidati aulas filmi.
Loodame, et esmaspäevaks on Monika rahunenud ja lapsed kodudest välja kaevunud ning õppetöö võiks taas alata. Seniks soovin teile mõnusat ja turvalist kodus olemist.

Esmaspäeval, 13. detsembril

Esmaspäeval, 13. dets klassijuhatajatundi ei toimu. Selle tunni tegime Oandul juba eelmisel esmaspäeval. Pikapäevarühma lapsed on 5. tunni ajal kõrvalklassis õp Margiti juures.

8.12.10

7.12.10


Kõik vanemad on oodatud!

Veel pilte Oandu-reisist ja mõned mõtted


Veel pilte kuusetoomisest. Me olime kaheks rühmaks jaotatud ja nüüd on siin minu rühma pildid. Mõlemad õpetajad olid väga toredad, sõbralikud ja kannatlikud. Piltidel on palju vanaaegseid asju. Loodetavasti oskavad lapsed kodustele seletada, mis on piltidel ja mida nendega tehti vanasti.
Mets oli väga ilus ja talvine. Viisime ka loomadele veidi meelehead, sest kisa, mis meie tõttu metsas oli, hirmutas nii mõnegi metslooma vist päris kaugele. Linnalapsed ei suutnud metsas vaikselt olla, et näiteks metsahääli kuulata või mõnda loomagi näha. Ei hakka varjama, et see mind ikka päris palju kurvastas. Kuulekus ja kokkulepetest kinnipidamine pole just meie tugevam külg(:. Loodan, et areneme selles osas nobedasti:).

Täna oli kehalise kasvatuse õpetaja võistlustel ja meie harjutasime jõulupeoks. Õppisime, kuidas seista laval, liikumist laval, kummardamist laval, lavalt lahkumist. Laulsime mitu korda laulud läbi. Nüüd tähelepanu: Laulusõnad tuleb pähe õppida, need on lastele kätte antud.

Kirjutasime päevikusse tähtsa lause (äkki nii jääb paremini meelde ja on arusaadavam): kuulan õpetaja juttu tähelepanelikult ja täidan käsku täpselt. Jutt tuleb lõpuni kuulata ja siis asuda täitma. Enne mõtle, siis tegutse.

Oandu


Pildišõu on meeleolukast kuusetoomisest. Suur tänu Mattiase isale, kes organiseeris selle sõidu ja tuli ise ka kaasa. Temalt need pildidki. Retk oli hariv. Lapsed said teada palju metsast, puudest, metsatööriistadest.
Lõkkel oli vahva viinereid grillida. Sõime Mattiase vanaema küpsetatud imemaitsvat leiba, Andra pakkus kõigile piparkooke. Looduskeskuse poolt oli kasulik maarohutee.
Meisterdasime käbist kuuseehte, mille koolis kuusele riputasime. Vaatasime Jussikese multikat.
Arvan, et lastele meeldis väga see käik metsa ja lumes sumpamine. Mets oli imeilus. Panime ka loomadele toitu. Olgu neilgi veidi jõulurõõmu.
 

6.12.10

Oandul kuuske toomas




Jõulutunde saamiseks on oluline ikka jõulupuu. Nüüd on ta meil olemas - ise tõime metsast. Jõulupuu ehib klassi ja rõõmustab  meid iga päev kuni jõuludeni.

Päkapikud, päkapikud









Täna ootas meid hommikul suur üllatus klassis - päkapikud olid usinasti tööd teinud ja suure kommidega täidetud soki aknale tassinud. Need on ikka tõesti tublid päkapikud. Nad piiluvad kõikjal ja näevad kõike.

5.12.10

Muuseumitund Richard Sagritsaga

Piparkoogid söödud sumasime läbi lumise Rakvere Muuseumimaja poole. Seal ootas meid õpetaja Kaja, kes tutvustas Karepalt pärit kunstniku Richard Sagritsa maale, õpetas lastele maalide vaatamist, sooje ja külmi värvitoone, kodu hindama, üksteisega arvestamist ja veel palju-palju muudki. Aga üks pilt räägib rohkem kui 1000 sõna, mis siis veel slaidišõust rääkida:).



Jõulukuu magus algus








Detsember algas väga magusalt - Mattiase ema oli küpsetanud kogu klassile piparkooke. Suur-suur aitäh!