10.5.11

Veidi tähelepanekuid

Panin linkidesse Väikese MateÄssa mängu. Saab arvutamist harjutada. Arvutis peaks see tegevus meeldima.

Arvutame praegu 100 piires. Üks probleem on hääldamisega. Nimelt on arvud kakskümmend, kolmkümmend, mitte kakskend, kolmkend või kakskümend, kolmkümend. Tavajutus kiirustades me ütlemegi sageli valesti, aga matemaatikatunnis räägime õiget matemaatika keelt. Pöörakem ka kodus õigele ja korrektsele arvude ütlemisele tähelepanu. Arvutamine 20 piires peab peas olema, aga samas peab laps oskama ka reeglit rakendada.

Palun panna eesti keele vihikutele kilekaaned ümber, sest vastasel juhul on nad varsti üsna näotud.

Nüüd on meil ka kõik suurtähed kirjutama õpitud ja peame rohkem tähelepanu pöörama käekirja korralikkusele. Mõnel lapsel hakkab käekiri nn "professori" omaks muutuma. Ei taha loomulikult solvata ühtegi lugupeetud professorit, pean neist väga lugu.

Harjutame rohkem õigesti kirjutamist. Lapsed peavad hakkama kuulama häälikute erinevaid pikkusi ja neid ka vastavalt kirja panema.

Harjutuste vahele jääb kaks rida vahet.
Pärast pealkirja on üks rida tühi, pealkirjal joonlauaga joon alla tõmmatud.
Esimene rida harjutuses on taandrida, st et sõrme jagu jätame rea algusest tühjaks. Teised read algavad kohe äärejoone juurest, rea lõppu ei jäta tühje kohti ja üle äärejoone kah ei kirjuta.
Väga lihtsad reeglid, aga kipuvad kehvasti meelde jääma. Reeglid on täitmiseks ja edaspidi hakkan nende täitmist hinnangute andmisel arvestama.

Järgmisel nädalal peavad kõik koolid oma aknad kaunistama. Selle tarvis jäi homseks üks lill volditud potti kleepida.
Poisid hakkavad homme autosid kleepima. Loodan, et tulevad ikka läikivad ja uued autod, mitte vana ja logu välimusega romud. Selleks peab lõikamise ja kleepimisega vaeva nägema. Kõik tahavad teha ilusaid töid, aga see nõuab hoolsat tööd ja kannatlikkust. Kiiresti tehtud töö ei pruugi ka endale meeldida ning rõõm tehtud tööst jääb tundmata.

Tüdrukud teevad homme tulpe. Usun, et need õitsevad kaua.

No comments:

Post a Comment