12.5.14

Ennetame haigusi

Valutav pöial viitab telefoninäppimisele
Telefonide ning süle- ja tahvelarvutitega kipuvad end sundasendisse unustama eeskätt lapsed ja noored.
"Et tahvel püsiks sellises asendis, et seal saaks ringi surfata, toetatakse see põlvedele. Põlved koos, kannad lahus asendis saavad eelkõige kannatada põlvesidemed, aga ka selg ja kael, sest ette alla suunatud pilk tekitab kaelalihastes suure pinge ning on sageli pingepeavalude põhjuseks," räägib Otti ja soovitab siinkohal tõmmata paralleeli telliskiviga.
"Seiske püsti, võtke kätte telliskivi ja kõverdage käsi ette 90kraadise nurga alla. Näete, kui kiiresti käsi ära väsib. Aga inimese pea kaalub samuti umbes viis-kuus kilo, kuid kaelalihastele me puhkust ei anna. Kui keegi käsiks tund aega telliskivi liikumatult käes hoida, hakkaksite kohe protesteerima, et ma ju ei jaksa, aga miks siis kael peab jaksama?" soovitab füsioterapeut sama igaühel ka endalt küsida.
"Poolistukil asendis voodis raamatut lugedes varitsevad lülisammast ning põlve- ja kaelalihaseid samad ohud kui arvutis surfates. Suur koormus langeb ka alaseljale, turjale ja kaelale. Seepärast kuluks ära kolm suurt patja. Üks padi tuleks panna kaela taha, teine alaselja taha ja kolmas põlvede alla, et lihaspinged saaks alaseljalt ja kaelalt maha," õpetab Kaia Otti.

No comments:

Post a Comment