13.10.10

Lugemisaasta hakkab lõpule jõudma

Lugemisaasta lõpuni on veel umbes 2, 5 kuud. Teengi ettepaneku nende  kuude jooksul agaralt lugemist arendada. Enamus lapsi klassis veerib. Me peaksime saavutama aasta lõpuks väga kiire veerimise, sest peagi hakkab lugemisoskus takistama ka teiste ainete õppimist. Tundides kasutan seda, et oskajamad loevad töökäske ette ja teised siis seletavad, mis see töökäsk võiks tähendada või mida antud õpilane selle käsu peale tegema hakkaks. Ei taha kasvatada õpitud abitust e mugavust, et kõik seletatakse ära ja lapsel endal polegi vaja mõelda. Parem oleks, kui laps juba ise veerides hakkaks aru saama lause mõttest.

Veerandi viimasel reedel läheme LVKRK lasteosakonnaga tutvuma. Loodetavasti saavad seejärel lastest ka selle raamatukogu lugejad. Eile käisime pikapäevarühmaga meie kooli raamatukogus. Seal ma jälgisin, kuidas lapsed ajakirjade ja raamatutega tutvusid. Ega nad väga sisuga tutvuda ei tahtnud: enamus keeras kaant ja uuris veel paari lehte ja siis võttis ruttu teise raamatu ette. Tean, et tänapäeva last on suhteliselt raske lugema saada. Siin peab iga lapsevanem olema ise loov ja välja mõtlema tema lapsele sobivaima meetodi. Ilma raamatuid lugemata ei saa lugemist selgeks ja mis veel tähtsam - laps ei hakka loetust aru saama. Isiklik eeskuju on nakkav - kõik vanemad lugema:)

Alates uuest trimestrist seame sisse lugemispäevikud. Iga laps peab siis loetud raamatu kohta pildi joonistama ja tegelased üles märkima.

Projekti "Tagasi kooli" raames tuleb Mattiase isa meile 21. okt piirivalvurite tähtsast tööst rääkima. Loodetavasti näeme ka piirivalve koera töötamas. 

No comments:

Post a Comment